icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Metodeudvikling

Sandplay kan også bruges til udviklingshæmmede

Med enkelte justeringer kan sandplay-metoden også bruges til mennesker med udviklingshæmning – både terapeutisk og pædagogisk. Det er konklusionen på et projekt, der er støttet af Socialpædagogernes og BUPL’s udviklingsfond

  • Af Maria Rørbæk
  • 01-2012 /

I sandkassen sætter udviklingshæmmede ‘Hanne’ et hegn op som beskyttelse mellem hende selv og en af de andre beboere i botilbuddet, der tit råber og skriger. Hanne vender figuren af sig selv om, så hun står med ryggen til uroen bag hende.

Sådan lyder et af de konkrete eksempler på, hvordan mennesker med udviklingshæmning har udtrykt deres følelser ved hjælp af sand og figurer.

Familiebehandler og sand-play-terapeut Linda Michaelsen har som et forsøg givet sand-play-terapi til tre voksne mennesker med udviklingshæmning for at undersøge om metoden, der almindeligvis bruges inden for normalområdet, også kan gøre gavn for mennesker med udviklingshæmning. Det kan den godt – der skal bare laves nogle små justeringer, lyder hendes konklusion.

Leoparder og sommerfugle

Sandplay-metoden er en psykoterapeutisk og -analytisk metode, der kort fortalt handler om at bearbejde traumer og andre psykologiske problemstillinger ved at skabe billeder/scener i sand med vand og figurer, der sammen repræsenterer alt, hvad der er i verden – og fx spænder fra leoparder og dinosaurusser til sommerfugle, kattekillinger og buddha- eller Jesus-figurer.

– Det, man ellers ikke kan tåle at mærke og arbejde med, kan man tåle at mærke, når det bliver projiceret over på figurerne i sandet, og man gør det sammen med en betydningsfuld person som en terapeut eller en pædagog, siger Linda Michaelsen, der som familiebehandler i Syddjurs Kommune især bruger sandplay sammen med børn.

På baggrund af projektet, der omfattede tolv sandplaysessioner á en times varighed til hver af de tre mennesker med udviklingshæmning, vurderer Linda Michaelsen, at sandplay i forhold til udviklingshæmmede både har et terapeutisk og pædagogisk potentiale.

– Den terapeutiske metode er langt hen ad vejen den samme med udviklingshæmmede som, når det fx gælder børn – man skal bare gøre det lidt enklere ved at have færre figurer at vælge imellem, og så synes jeg, at det er en rigtig god ide, at fx kontaktpædagogen er med i terapien, sådan at vedkommende kan støtte undervejs og efter sessionen, siger hun.

Lindring og lettelse

Hun vurderer også, at sandplay kan bruges pædagogisk.

– Og så kan formålet være at styrke relationen eller give en umiddelbar lettelse og lindring, fordi man gennem sandplay kan forholde sig til fx dagligdags problemer, som det ellers kan være vanskeligt at forholde sig til. Man kan også bare se det om en måde at være sammen på – at opleve nærvær og skabe en fælles fortælling, siger hun. 


I rapporten ‘Sandplay-værksted som tilbud til udviklingshæmmede borgere’ har Linda Michaelsen beskrevet, hvordan man kan arbejde terapeutisk eller pædagogisk med sandplay. Projektet er støttet af BUPL og Socialpædagogernes udviklingsfond og rapporten kan hentes via www.kortlink.dk/a9pc

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpædagogisk praksis, Teori og metode