icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Tema

Studerende - og hva´så? -Drømmejobbet - hvor er det henne

Kører tankerne om arbejdslivet rundt i ring. Måske fordi du er nyuddannet og ikke aner, hvad du skal søge som dit første job. Eller fordi du vågner mandag morgen med ondt i maven og hader tanken om en ny arbejdsuge. Så kan du måske bruge disse redskaber til at coache dig selv

Mærker du allerede ubehaget søndag eftermiddag: Åh, nej, en ny arbejdsuge truer. Går du rundt og rundt og rundt om dig selv, mens tvivlen bliver større og større:

Hvad skal jeg dog gøre med mit arbejdsliv? Hvordan får jeg et rigtig godt job, som giver mig gavn og glæde?

Så kan du måske gøre brug af selvcoaching – et redskab, der kan hjælpe dig til at få styr på tankerne og lægge en plan for dit arbejdsliv.

- Coaching handler om at løsne op for blokeringer og se muligheder i stedet for begrænsninger. Det mest optimale er samtaler med en uddannet coach, men man kan faktisk også coache sig selv ved hjælp af nogle bestemte teknikker, siger Julie Guldbrandsen.

Hun er uddannet socialpædagog og driver i dag sin egen coachingvirksomhed i Hørsholm, hvor hun blandt andet hjælper klienterne – eller eksperterne, som hun kalder dem – med at nå deres mål inden for job og karriere.

- Jeg kalder dem eksperterne, fordi det er dem, der er eksperter i deres eget liv – ikke mig. Coaching handler nemlig om selv at finde de rigtige svar – ved at få stillet de rigtige spørgsmål, siger hun.

Julie Guldbrandsen har taget en privat efteruddannelse som coach hos ClearVision i København. Her har hun lært en metode, der kan bruges til samtaler om alle typer af problemer – lige fra karrieremoderen, der ikke kan finde balancen mellem arbejde og familieliv til teenageren, der hader at gå i skole.

- Teknikken handler blandt andet om, at man først skal tænke i muligheder og så i begrænsninger. Ellers har vi en tendens til at gøre det omvendt, så vi først fokuserer på alt det, der ikke kan lade sig gøre og derved bremser os selv, inden vi kommer i gang, siger Julie Guldbrandsen.

En hvid pil efter drømmejobbet

Et konkret eksempel kan være en enlig mor med to børn, der som ung pædagogstuderende drømte om at arbejde med svigtede børn på en døgninstitution.

Siden støvede drømmen til – for i hendes øjne, kan hun jo ikke arbejde i weekenden og om aftenen, når hun er alene med sine egne børn. Derfor har hun i dag et job i en børnehave, hvor hun keder sig, fordi hun ikke synes, det er udfordrende nok.

- Så gælder det måske om at tænke kreativt i stedet for at opgive på forhånd. For måske kan hun alligevel arbejde uden for normal arbejdstid, hvis hun bare får opbygget et godt netværk, hvor børnene for eksempel kan være hos familie eller venner, siger Julie Guldbrandsen.

Et andet eksempel er den nyuddannede, der med det samme skyder en hvid pind efter drømmejobbet på et observationshjem for småbørn, fordi hun ikke har de erfaringer, der skal til.

- I stedet gælder det om at tænke: Hvordan får jeg de erfaringer? Og det kan jo for eksempel være ved at tage en periode som løs vikar, siger Julie Guldbrandsen.

 

Få hjælp hos Socialpædagogerne


Socialpædagogernes a-kasse giver råd og vejledning til arbejdsløse, der har brug for afklaring og kompetenceudvikling. “Hjælp. hvad skal jeg med mit arbejdsliv?”
Det spørgsmål er aktuelt for mange arbejdsløse, der for eksempel har haft nogle dårlige oplevelser i tidligere jobs eller af den ene eller den anden grund er blevet forhindret i at arbejde som de plejer.

I socialpædagogernes a-kasse er der hjælp at hente.

Rundt omkring i hele landet sidder jobkonsulenter med træning i at stille netop de spørgsmål, der kan åbne op for nye muligheder.

Det kan for eksempel handle om at finde tilbage til nogle af de forestillinger og holdninger, personen havde før, han/hun blev færdiguddannet. hvad brænder hun for?
I nogle tilfælde kan det også dreje sig om at finde ud af, hvordan de kompetencer man har som pædagog, kan bruges i en helt anden verden.
Eller om at afprøve sig selv i nye situationer – for eksempel gennem kortere eller længerevarende vikariater.

Ring og aftal tid til en samtale. Du finder jobkonsulenternes telefonnumre på www.sl.dk/bonus


Lad fantasien blomstre

I samarbejde med Socialpædagogen har Julie Guldbrandsen lavet et værktøj, der kan bruges af socialpædagoger, som gerne vil have hjælp til at finde svar på det store spørgsmål: Hvordan finder jeg mit drømmejob? Både hvis de ønsker et helt nyt arbejde, og hvis de gerne vil forvandle deres nuværende job til et drømmejob.

Udgangspunktet er de fire faser, som en god coachingproces altid skal gennemleve, hvis man følger ClearVisions principper.

Første fase er identifikationsfasen, hvor det gælder om at blive afklaret: Hvad er min situation, og hvad er mit mål? I anden fase gælder det om at slippe drømmene fri. Hvordan ville jeg løse problemet, hvis jeg havde en tryllestav, og alt kunne blive, som jeg ønskede? I tredje fase vender man tilbage til realiteternes verden, og ser på det muliges kunst, og til sidst skal man lægge en plan.

- Rækkefølgen er vigtig. Som sagt skal man begynde med mulighederne, og dernæst forholde sig til begrænsningerne. For eksempel kan  det være en begrænsning, hvis der er en times transport hen til den døgninstitution, hvor de netop arbejder med de metoder, du drømmer om, men det betyder ikke, at du med det samme skal opgive drømmen. I stedet gælder det om at spørge dig selv om, du kan imødegå begrænsningen. Kan du for eksempel bruge transporttiden på en sådan måde, at det bliver fritid – for eksempel fordi du læser? Kan du flytte? Kan du undersøge om, du kan indføre drømmemetoderne på din egen arbejdsplads? Til sidst skal du træffe et valg – hvad er vigtigst for dig? Vil du gå på kompromis med transporttiden for at få dit drømmejob? Eller er det vigtigere at finde et job i nærheden?

Vær ærlig

Et andet vigtigt element i selvcoaching er at give plads til “forbudte” tanker.

- Hvis du gerne vil finde ud af, hvad du virkelig vil, er du er nødt til at være bundærlig og glemme alt om andres normer og holdninger. Inden for pædagogfaget kan det for eksempel være tabu at tænke, at man helst ikke vil være alt for meget sammen med børn eller handicappede og faktisk har det bedst bag et skrivebord. Eller at man som nyuddannet drømmer om at blive leder for en helt masse mennesker. Men i selvcoaching gælder det om at sætte drømmene helt fri. Tænk at her er det tilladt at sige, føle og tænke alt, understreger Julie Guldbrandsen.

Hun lægger også vægt på, at man systematisk skal forholde sig til om, man kan få hjælp af andre mennesker. Ellers er mange tilbøjelige til at overse, at hjælpen er lige om hjørnet, hvis de bare åbner munden og beder om den. Det gælder også, når målet er et drømmejob, og man for eksempel har brug for at spørge en arbejdsgiver, hvad der skulle til for at afslaget blev forvandlet til et tilsagn.

Overvejelserne om hjælp hører hjemme i den sidste fase af en coachingproces, hvor målet er at lægge en plan. De mange tanker skal nemlig helst føre til handling, og du skal både spørge dig selv, hvad du vil gøre på kort og på langt sigt.

- Fidusen er, at vi på samme tid  arbejder med drøm og realisme. Du skal både tænke i de store, langsigtede mål og i de mindre delmål, der er nemmere at opfylde, siger Julie Guldbrandsen. Hvis du kun tænker stort, bliver du helt forpustet, fordi drømmen forekommer helt uopnåelig. Hvis du kun tænker kort, overser du alle de muligheder, der åbner sig i et længere tidsperspektiv.


Sådan gør du


Coachingøvelsen “hvordan opnår du dit drømmejob?” kan både bruges alene og med en makker.

Hvis du vil arbejde på egen hånd, skal du bruge pen og papir, og skrive dine svar ned som stikord. husk at rækkefølgen er vigtig. Gem svarene og tag dem frem igen om en måned.

Hvis du laver øvelsen sammen med en anden, kan du få ham eller hende til at stille spørgsmålene – og uddybe med andre undervejs. Det er vigtigt, at spørgeren forholder sig neutral uden at dømme og komme frem med sine egne meninger. Ørerne er spørgerens vigtigste redskab – lyt og vær nysgerrig. afsæt et bestemt tidsrum, for eksempel en halv time. bagefter kan i eventuelt bytte roller. 


Lyt til dig selv – hvordan opnår du dit drømmejob?


I første og fjerde fase gælder det om at være struktureret, analytisk og fokusere på fakta

1) Afklaring

  • Hvad er grunden til, at du har valgt at arbejde med socialpædagogik?
  • Hvornår har du været rigtig glad for det socialpædagogiske arbejde?
  • Hvornår har du det rigtig skidt med det socialpædagogiske arbejde?
  • Hvad ønsker du at opnå i arbejdslivet?
  • Er det vigtigt for dig at arbejde indenfor et bestemt område, for eksempel med stofmisbrugere, kriminelle unge eller anbragte børn?
  • Hvad er vigtigt for dig i forhold til samspil med kollegaer?
  • Hvilke ydre rammer er vigtige for dig i forhold til din arbejdsplads? (For eksempel kort/lang transport, løn, arbejdstider.)
  • Hvad er det vigtigste for dig?

2) Drømmen

  • Hvis du kunne skræddersy dit helt eget job, hvordan ville det så se ud?
  • Hvis du allerede har et job: Hvad skulle der ske med din nuværende arbejdsplads for, at den ville forvandle sig til et drømmejob?

    Her skal du gøre dig fri af alle begrænsninger og tænke at alt er muligt – også helt skøre kombinationer som for eksempel et job, hvor du halvdelen af tiden arbejder med vuggestuebørn og den anden halvdel af tiden er sammen med voksne psykisk udviklinghæmmede. At du får en tårnhøj løn og har fri seks måneder om året.

    I anden og tredje fase gælder det om at være kreativ uden at tænke på facts og struktur

3) Realiteterne

  • Hvad kan lade sig gøre i virkelighedens verden?
  • Hvad er et realistisk drømmejob?
  • Hvad kan du bedst gå på kompromis med?
  • Hvad er det, der gør, at du ikke tror, du kan opnå drømmejobbet?
  • Hvad er årsagen til, at du ikke allerede har opnået dit drømmejob?
  • Hvilke kompetencer tror du, der er nødvendige for at få drømmejobbet?
  • Hvilke har du allerede?
  • Hvilke mangler du?
  • Hvad forhindrer dig ellers i at få drømmejobbet?
  • Hvad kan du gøre for at imødegå forhindringerne? (For eksempel få erfaring gennem vikararbejde, gå i dialog med arbejdsgivere og høre, hvad der skal til for at du kan dit drømmejob, tage videreuddannelse etc.)

4) Planen

  • Hvad kan du gøre for at få dit drømmejob / forvandle dit nuværende arbejde til et drømmejob?
  • Hvem kan hjælpe dig? (For eksempel når det gælder om at få mere information, at få flere erfaringer, at skrive ansøgninger eller at bevare motivationen til at føre drømmen ud i virkeligheden.)
  • Hvad vil du gøre i dag?
  • Hvad vil du gøre i løbet af ugen?
  • Hvad vil du gøre indenfor den næste måned?
  • Hvad er din plan i løbet af det næste år / fem år / ti år?
  • Hvad kan du gøre for at det bliver sjovere for dig at udføre planen?

    Skemaet er udarbejdet i samarbejde mellem Fagbladet Socialpædagogen og personlig coach og socialpædagog Julie Guldbrandsen. Vi har hentet inspiration i ClearVisions faseopdelte coaching
 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Uddannelse