icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Psykiatri

Én kvinde i to verdener

Arnhild Lauveng er cand. psych., uddannet på universitetet i Oslo og praktiserende klinisk psykolog.

Arnhild Lauveng er cand.psych., uddannet på universitetet i Oslo og praktiserende klinisk psykolog. Men for ikke så mange år siden sad hun på den anden side af skranken, bordet eller lå bæltefikseret i isolation. Uddannelsen og arbejdet som psykolog blev nemlig først en del af hendes liv efter ti år som patient.

I ti år var hun indlagt på psykiatriske afdelinger – skizofren, psykotisk og selvdestruktiv. Hun skar sig til blods med knuste glas.

Nu har hun skrevet en bog, der i en af de norske anmeldelser blev kaldt ’en rejseskildring fra et lukket land’ - den psykiatriske hospitalsverden.

’Jeg levede mine dage som får. Men i morgen var jeg altid en løve.’ Sådan en sætning fra det indledende digt i bogen, der også går igen i bogens titel. Og det er som et får, forfatteren følte sig under sin lange sygdom: drevet rundt i flokke på hospitalerne, klippet og ’friseret’ til at falde ind i flokken – fra bås til indhegning til stald, for det var bedst for et får.

Men inden i lå løven – og den foretog det ’umulige’ spring tilbage til det ikke-skizofrene.

Arnhild Lauveng konstaterer i starten af bogen, at hun da godt ved, at betegnelsen ’tidligere skizofren’ for rigtig mange klinger ligeså paradoksalt som ’tidligere AIDS-patient’.

- Det er en rolle, der ikke tilbydes. Man kan få lov til at være fejldiagnosticeret skizofren. Man kan også få lov til at være symptomfri skizofren, som holder sygdommen i skak med medicin, eller man kan være en skizofren, der har lært at leve med sine symptomer, eller som er inde i en god periode, skriver hun.

- Men det er noget helt andet. Nu er jeg rask. Det må også være tilladt, lyder hendes argument.

Arnhild Lauveng fortæller  historien om sygdommen, der kom snigende over flere år, og som det tog år at bekæmpe. Hun fortæller om de ting, hun så, hørte og mærkede, og om alle de ting, hun ved, hun er gået glip af. Hele tiden med psykologens indsigt side om side med humor og en befriende tilgang til hendes egen fortid.

- Jeg tror ikke, at min historie er andet end min historie. Den er ikke nødvendigvis sand for alle. Men det er en anden historie, end den historie, der normalt tilbydes mennesker med en skizofrenidiagnose, skriver Arnhild Lauveng om begrundelsen for at skrive historien om, hvordan fåret blev til en løve.

 

Arnhild Lauveng: I morgen var jeg altid en løve. Udkommet på Akademisk Forlag. 192 sider, 249 kr.